Domácí mazlíčci mohou způsobit požáry. Majitelé by před odchodem z domu měli vše důkladně prohlédnout

12. ledna 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Naše zvířecí lásky bezmezně milujeme, a když něco provedou, jsme schopni jim to odpustit. Ovšem kočky i psi jsou schopni způsobit i velké škody. Kočka v Jižní Koreji třeba zapnula sporák a dům kvůli tomu vyhořel. A na vině nejsou jen kočky, ale i psi. Informaci přinesl web Mercury News.

Úřady pro požáry a katastrofy v Soulu v Jižní Koreji vydaly upozornění, aby si lidé dávali pozor na své čtyřnohé miláčky. Podle něj totiž kočky od ledna 2019 do listopadu 2021 způsobily 107 požárů. Příčinou bylo zapnutí sporáku, na který kočka vyskočila. Více než polovina ale vznikla v době, kdy majitelé naštěstí byli doma.

Při takových incidentech bylo podle úřadu zraněni čtyři lidé. „Požáry způsobené kočkami se objevují pravidelně. Radíme lidem s domácími mazlíčky, aby tomuto problému věnovali zvýšenou pozornost, protože požár se může rychle rozšířit,“ varuje pracovník úřadu Chung Gyo-chul. Odborníci proto doporučují odstranit od sporáku hořlavé předměty, jako jsou například papírové utěrky.

Podobnou zkušenost mají ale i v jiných zemí, třeba i u nás. V loňském roce museli hasiči vyrazit k požáru bytu v Sokolově. Oheň se jim podařilo rychle uhasit, nikdo nebyl zraněn a ani škoda nebyla vysoká. „Majitel bytu má instalovanou kameru, přes kterou může kdykoliv sledovat, co se uvnitř bytu děje. Ze záznamu této kamery zjistil vyšetřovatel požárů, že příčinou je pes, který dokázal zapnout sporák,“ popsal tehdy mluvčí krajských hasičů Martin Kasal pro oficiální stránky hasičů.

Na záběrech je vidět, že jeden ze psů se snaží z vypnutého sporáku něco sebrat a přitom ho omylem zapne. „Volným rozvojem tepla poté začne hořet plastové nádobí na spotřebiči a oheň se rozšířil i na část dalšího vybavení kuchyně. V tu chvíli již ale sousedé cítili kouř z bytu, zalarmovali hasiče, a požár se tak rychle podařilo dostat pod kontrolu,“ vysvětluje Kasal.

On sám říká, že těmto událostem je třeba předcházet. Nikdy nevíte, jak tragicky by mohla dopadnout. Pokud jsou stejně jako v tomto případě v bytě ponechána zvířata bez dozoru, je nutné zajistit byt a vše v něm, aby se v maximální míře zamezilo vzniku požáru či jiné mimořádné události,“ radí.

Životní styl - další články

Doporučujeme