Neodpírejte si mléčné výrobky – podle odborníků pomáhají ke štíhlosti!

12. září 2016·Jídlo a pití·Redakce

Oproti rozšířenému názoru se zdá, že mléčné výrobky jsou našimi spojenci při boji proti nadváze. Vápník spolupůsobí při absorpci tuků ve střevech a snižuje celkový energetický příjem.

Časopis European Journal of Clinical Nutrition na základě údajů o 46.000 dětí a adolescentů, kteří byli z různých zemí a sledováni byli tři roky, dospěl k závěru, že pravidelná konzumace mléka a mléčných výrobků snižuje o 38 procent riziko nadváhy či obezity v pozdějších letech. Každou porcí navíc se toto riziko snižuje o dalších 13 procent. Kromě toho děti, které jedí hodně mléčných výrobků, mají také poněkud méně tělesného tuku nezávisle na tom, jaká je jejich další strava.

PSALI JSME: Jednoduchá finta při hubnutí. Podle vědců funguje!

V dětství lékaři doporučují dvě porce o 125 gramech mléka nebo jogurtu denně, v dospívání až tři porce denně, neboť tehdy se utváří kostní “rezerva” pro budoucnost. Děti by měly také jíst dvakrát týdně sýr a s tím, jak rostou, by měly jíst sýr třikrát až čtyřikrát týdně. I v dospělosti je konzumace mléčných výrobků podle vědců spojena se zdravím. Francouzská studie zahrnující 960 mužů nad 45 let, kteří byli sledováni po dobu patnácti let, ukazuje, že jsou mléčné výrobky, cereálie a zelenina pokrmy, které prodlužují život.

Kdo pije hodně mléka, má o 39 procent nižší riziko úmrtí na nejrůznější choroby. Podobného výsledku se dosáhlo při konzumaci zeleniny (riziko bylo nižší o 32 procent) a cereálií (o 43 procent). Mléčné výrobky jsou přitom v mnohých dietách zakázané, neboť jsou příliš bohaté na tuky. Jak je tedy možné, že mohou držet váhu na uzdě? “Přesný mechanismus působení proti obezitě není znám, ale vápník a proteiny, na něž jsou mléčné výrobky bohaté, mohou mít rozhodující roli,” vysvětluje epidemiolog a expert na výživu Ka He z univerzity v americkém Bloomingtonu.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme