Nový hit mezi nápoji. Kava se v New Yorku stala módním antistresovým povzbuzovačem

11. února 2018·Jídlo a pití·Redakce

Reprofoto YouTube

Národy jižního Pacifiku ji konzumují po tisíciletí. Kava kava (pepřovník opojný) dnes dobývá srdce mladých stresovaných Newyorčanů, kteří často dávají přednost tomuto nápoji s anxiolytickými účinky před alkoholem. Kava jim pomáhá čelit dopravním zácpám, pracovnímu přetížení, píše agentura AFP.

Kořen rozdrcený na prášek, smíchaný s vodou a pak filtrovaný má poněkud bahnitou chuť, pokud není kombinován s ovocnou šťávou nebo jinou ingrediencí. Avšak jeho účinky, uvolnění a nástup euforie, jsou stále více žádány v takovém hlučném a stresuplném městě, jako je New York.

“Jestli existuje nějaké město, kde se člověk potřebuje trochu uvolnit a zpomalit, pak je to New York,” prohlašuje jednatřicetiletý Harding Stowe, majitel kavárny Brooklyn Kava. “Myslím, že o ni bude ještě větší zájem,” dodává.

Popíjení nápoje z kavy je starodávnou tradicí na ostrovech Fidži či v Polynésii. Na Západě ji mladí lidé stále častěji považují za zdravou alternativu alkoholu, když se chtějí pobavit, aniž by se druhý den probudili s opicí.

Pepřovník opojný. Reprofoto Wikipedia

“Skutečně uvolňuje. Není to jako alkohol nebo droga. Alkohol špatně snáším, zatímco s kavou tady můžu strávit celý den, číst si knížku, pracovat na počítači, diskutovat,” říká mladá brooklynská umělkyně Sabrina Chengová.

“Mladé už tak neláká trávit večery v barech, lidé chtějí něco nového a zdravého,” zdůrazňuje Stowe.

První boom zažila kava v 90. letech. Avšak špatná kvalita dovážených rostlin a neznalost účinků rostliny jí neudělaly dobrou reklamu. Dnes však přes varování amerických úřadů z roku 2002 ohledně rizika sice vzácného, ale závažného poškození jater získala kava novou popularitu. V letech 2012 až 2016 se jen dovoz z ostrovů Fidži více než zdvojnásobil.

“Naše znalosti o rostlině jsou dnes mnohem lepší než v 90. letech. Zkoumali jsme ji a zjistili jsme, že má příznivé účinky a není nebezpečná,” vysvětluje Zbigniew Dumienski z Aucklandské univerzity na Novém Zélandu.

Kava se stala oblíbenou na Floridě, ale v New Yorku si získává popularitu jen pomalu. První americké město má jen tři specializované kavárny, z nichž jedna je ve čtvrti Bushwick, kde žije plno umělců a mládeže.

“Ve svém minulém zaměstnání jsem měl občas úzkosti a kava mi opravdu pomohla,” říká pětadvacetiletý finanční analytik Phil Mai, který sedí v Domě kavy se svou přítelkyní Susie.

“Dřív jsem pil alkohol dvakrát třikrát týdně a i o víkendu. Teď jsem se už čtrnáct dní alkoholu nedotknul,” prohlašuje. Dům kavy láká zákazníky na různé animace, vystupují zde hudebníci, básníci a humoristé. Průměrný věk se pohybuje kolem pětadvaceti let, ale přicházejí sem i šedesátníci.

“Lidé dříve nevěděli, co to je kava, ale v posledním půlroce po ní začali bláznit. Se zvolením Trumpa se začaly v Americe dít stresující věci, a to přispělo ke zvýšené oblíbenosti kavy,” uvádí Stowe. Uvažuje o tom, že si otevře další kavárny s kavou nebo že se připojí ke studiím jógy či meditace, která by nápoj prodávala.

Je tedy zvolení Donalda Trumpa dobré pro obchod? “Nerad to říkám, ale asi ano,” přiznává mladý podnikatel.

Zdroj: ČTK

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme