Snadné psí cestování. Nezapomínejte na boxy, pomůžou i tašky na kolečkách

19. dubna 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Déšť, sluníčko, vítr, bouřka. Je jedno, jaké je počasí, ven s pejskem se zkrátka musí za jakékoliv příležitosti. Naštěstí v dnešní době je na trhu spoustu doplňků, díky kterým váš spí miláček bude vypadat stylově a ještě bude v bezpeční. S tipy přichází Blesk.cz.

Bez obojku a vodítka se obejde jen málokterý majitel psa. Ti, kdo se psem pravidelně jezdí na výlety, potřebují kromě těchto dvou věcí často i cestovní boxy či tašky. Navíc pejsek by měl mít pravidelný přísun vody, takže by to chtělo i misku na pití. A když ještě jedete na nějakou slavností událost, hodí se třeba psí motýlek nebo šátek.

Jak cestovat s pejskem autem?

Jestliže jezdíte se svým psím kámošem autem, rozhodně by se ve voze neměl pohybovat na volno. Větší pes by měl být v boxu v kufru nebo v plachtě na zadním sedadle. Tam ho ještě přikurtujte bezpečnostním postrojem. Pro menší psy jsou vhodné cestovní tašky, které opět připnete bezpečnostním pásem.

Můžete také využít speciální boxy, které se upevní na sedačku, do kterých pejska opět připnete. Psa rozhodně nikdy neupínejte do sedačky přes obojek. V případě nehody byste mu mohli totiž ublížit a zranit ho. Psy tak dávejte buď do certifikovaných boxů a přepravek, nebo je pásejte do postroje.

Jak cestovat hromadnou dopravou?

Jestliže jezdíte hromadnou dopravou, tak ušetříte, pokud budete mít hafana v tašce. Platí se totiž poplatek, když je zvíře na volno. Existují ale batohy nebo tašky na kolečkách, které vám ušetří energii. Ale to je vhodné pro menší pejsky. Pro velké budete potřebovat košík.

Nicméně si dejte pozor na tzv. fixační náhubky. Ty jsou nevhodné pro běžné nošení, stejně jako pro cestování MHD nebo vlakem. Jsou to textilní náhubky s otvorem na čenich, ve kterých ale pes nemůže pořádně otevřít tlamu a tím pádem dobře dýchat. Snadno tak může dojít k přehřátí organismu a následnému kolapsu. Tyto náhubky slouží jen na krátkodobé použití, třeba u veterináře.

Co, když se bojí cestovat?

Bojí se váš psí miláček cestovat, ale vy s ním chcete někam vyrazit? Naštěstí existuje řešení, a to v podobě speciálních obojků nebo tzv. adaptačních sprejů. Ty obsahují feromony kojící feny. Ty uklidní i dospělé jedince, protože se používají třeba při separační úzkosti nebo právě k cestování s čtyřnohým nervákem.

Projekt Bezpečně na cestě se zaměřuje na všechny účastníky silničního provozu od malých dětí přes mladé řidiče až po seniory. Každá ze značek skupiny Active Radio se zaměří na jinou cílovou skupinu. Díky tomu bude kompletně pokryta populace od 3 let a více. Realizace projektu je financována z prostředků Fondu zábrany škod a to podle pravidel uveřejněných na stránkách www.fondzabranyskod.cz.

Životní styl - další články

Doporučujeme