Žádná roztomilá stvoření. Milovaní psi královny Alžběty II. byli pěkní rošťáci, svou paničku ale zbožňovali

25. září 2022·Životní styl·Redakce

Alžběta II. (Zdroj: Profimedia)

Nedala bez nich ani ránu, spali v jejím soukromém bytě. Královna Alžběta II. milovala své hafany, speciálně plemeno corgi. Kam šla ona, tam šli i oni. Nicméně to nebyli žádní miláčkové, i když oni ji zbožňovali. Informaci přinesl Blesk.cz.

Královská smečka měla nejvyšší komfort, měla třeba i svého pečovatele. Ten si s nimi hrál, uklízel po nich a venčil je. Pravdou je, že výsadní postavení v péči o psi měla královnina oblíbená švadlena a asistentka Angela Kelly a páže Paul Whybrew. Personál měl ale přikázáno, aby si psů všímal, zda něco nepotřebují. Královna se svými miláčky každý den vyrážela na dlouhé procházky a tento zvyk držela do té doby, dokud neměla problémy s chůzí.

Hafani měli i vlastního kuchaře, který pro ně denně sestavoval menu a vařil v královské kuchyni. Corgi jsou velcí jedlíci a musí se u nich proto dbát na linii. Ve stříbrných miskách dostávali steaky, kuřecí prsa, čerstvou zeleninu i rýži. Jejich večeře se podávala vždy v pět. Královna milovala psy a koně. Psi prý královně pomáhali při náročných jednání se státníky, ale i poddanými. “Kdykoliv vázla konverzace s důležitými lidmi, královna stočila řeč na své psy. Díky tomu si vybudovala velmi pevné vztahy nejen s milovníky psů,” řekla Penny Junor ve své knize All The Queen’s Corgis.

Psi dodávali královně odvahu a podle spisovatelky to byla velmi plachá žena. Od ní se ale čekalo, že bude sebevědomě mluvit se cizími lidmi. Psi jí pomáhali, aby se cítila bezpečněji. A to i v případě, když mluvila se svými příbuznými. Psí smečka pomohla královně několikrát. Válečný chirurg David Nott popsal, jak ho panovnice pozvala na oběd do Buckinghamského paláce poté, co se vrátil z Aleppa ve válkou zmítané Sýrii.

Nitt ale po příjezdu zjistil, že kvůli postraumatické stresové poruše nemůže vůbec promluvit. Královna vycítila, že něco není v pořádku, a když neodpověděl na její dotaz, jak mu může pomoci, zavolala na své psy. „Královna pak otevřela plechovku s psími suchary a asi dvacet minut jsme seděli a jen tak mlčky krmili psy, dokud se mi neudělalo lépe,“ popsal Nott.

 

Ne všichni ale byli z její vášně nadšení. Psi nebyli moc přítulní, jejich štěkání se často ozývalo Buckinghamským palácem. Navíc nebyla moc nadšená, když viděla v jejich přítomnosti cizí psy. Pes princezny Beatricie prý ve rvačce s jedním corgim málem přišel o ucho a nemohl se k nim přiblížit ani princ William. Na Harryho zase hafani štěkali a vévodkyně Meghan vzpomínala, že u prvního setkání s královnou se jí jeden ze psů uvelebil na nohách a odmítal se hnout. Královna si na problematičtější jedince prý najímala i psí psychology.

Alžběta II. a její psi. (Zdroj: Profimedia)

O psi se zajímala samozřejmě i média. V roce 1968 jedno štěně pokousalo pošťáka, který doručoval poštu na Balmoral. Britského politika Petera Doiga napadlo královně navrhnout, aby pověsila ceduli “Pozor zlý pes” na všech svých pozemcích. V roce 1999 se prý v paláci rozhodli potrestat sluhu, který naléval psům do misek s vodou vodku. Nazval to prý jako “party trik” a bavil se tím, že se psi “potáceli, když byli trochu opilí.”

Psi dělali královně doprovod i ve chvíli, kdy vítala prezidenty různých zemí. Velmi si prý oblíbila Baracka Obamu. Tři její corgi se objevili v parodii Jamese Bonda s královnou a Danielem Craigem, která se vysílala na olympijských hrách v roce 2012. Postupem času královna chovatelský program ukončila, protože v roce 2018 přišla o své dva oblíbence, poslední potomky Susan, kteří zemřeli na rakovinu.

Královna se bála, kdo se jich ujme, až tady nebude. Její odhodlání nemít už dalšího psího společníka narušila smrt prince Phillipa. Od svého syna, prince Andrewa dostala v roce 2021 další dva corgi, Muicka a Sandy. Těch se po její smrti ujme právě on a jeho dcery. Co však bude se starší fenkou Candy, která údajně byla s královnou až do konce, se média nezmiňují. Kokršpanělka – fena Lissy – nejspíš skončí u některého ze zaměstnanců zesnulé panovnice.

Královnina láska ke psům ukazovala svou lidštější tvář, kterou málokdy odhalovala a činila ji tak bližší lidem, bez ohledu na to, jak moc se některým zdála péče o královské mazlíčky výstřední. Ve svém prvním projevu měl král Karel III. na stole matčinu fotografii a také vázu s rozmarýnem. Všímaví fanoušci odhalili, že na váze je malá soška corgiho   jasný symbol na znamení památky jeho matky.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme