15 let od smrti známého hitmakera Karla Svobody. Jeho duševní stav kolísal nahoru a dolů

28. ledna 2022·Celebrity·Barbora Turková

Karel Svoboda s manželkou (Foto: ČTK)

Těžko uvěřit, že dnes je to už patnáct let, co zemřel skladatel Karel Svoboda. Život si vzal sám – po dlouhá léta ho sužovaly silné deprese, jimž nakonec 28. ledna 2007 podlehnul. Pomoc psychiatra však odmítal, bál se, že se to dostane na veřejnost. Informaci přinesl deník Blesk.

Měl všechno po čem toužil. Byl úspěšný a uznávaný, spolupracoval s předními tuzemskými umělci. Měl krásnou ženu a děti. I přesto byl nemocný, protože ho sužovala takzvaná rakovina mysli. Nejvíce trpěl během příprav muzikálu Golem, což popisovala i sama jeho žena Vendula Pizingerová v knize Téma na román. „Přišel za námi s Kubou do kuchyně, pistoli si strčil do pusy a začal nám názorně s podivným výrazem v očích ukazovat, co taky může udělat…,“ líčila jednu z děsivých scén. Svoboda také jednou předstíral infarkt.

Po premiéře Golema se jeho stav nezlepšil, právě naopak. Dva měsíce před svým manažerem Michelem Fleischmannem měl říct: Už mě ten život tady nebaví… Je třeba to skončit!“ Jeho nálady se střídaly jako na houpačce. Světlé chvíle plné energie a tvůrčí nálady, střídaly deprese, pocity marnosti a beznaděje. Ten víkend, kdy se rozhodl, že už tu nechce být, byl sám.

Vendula s tehdy ročním Kubou odjela na Šumavu, kde skládala zkoušky z marketingu. Prosila ho, aby jel s nimi, ale Karel odmítl a řekl jí, že si tady doma bude v klidu přemýšlet. V sobotu 27. ledna přišly stavy deprese, zavolal ještě svému kamarádovi, docentu Janu Malému, tehdejšímu řediteli IKEMu. Právě zde pouhý měsíc před smrtí prodělal katetrizaci srdce.

Telefon ale zvedla manželka Malého s tím, že docent leží v nemocnici po operaci. Skladatel poděkoval a dál se utápěl o samotě v depresích. V neděli si popovídal se zahradníkem, vydal se do obchodu, kde nakoupil. S majitelem pizzerie se domluvil, že až večer Vendula přijede, zajdou na kávu. Přesně v tu dobu Vendula složila zkoušky na výbornou. Samozřejmě to Karlovi hned zavolala a on na ni byl právem hrdý.

Okolo třetí hodiny mu volala znova, tu už byla na cestě domů. Mezitím se ale jeho duševní stav opět zhoupl dolů. Hodinu po telefonu s manželkou vyšel ven jen ve svetru, v ruce držel legálně držený revolver americké značky Smith & Wesson model 36-7 a ráže 38 Special, na zahradu. Došel až k vjezdovým vratům do zahrady, přiložil si zbraň ke spánku a pak už jen zmáčkl spoušť.

Celebrity - další články

Doporučujeme