Britský herec Colin Firth získal italské občanství. Kvůli brexitu

25. září 2017·Celebrity·Redakce

Colin Firth ve filmu Deník Bridget Jonesové

Známý britský herec Colin Firth, jehož manželka je Italka, získal italské občanství. Oznámilo to v pátek italské ministerstvo vnitra. Sám herec později uvedl, že tak učinil kvůli "obecné nejistotě", čímž podle britských médií mínil nadcházející odchod Británie z Evropské unie. Firth už dříve označil brexit za katastrofu.

Nyní sedmapadesátiletý herec, známý především rolí Marka Darcyho ve filmech o Bridget Jonesové, tak má nyní dvojí občanství. V prohlášení ujistil, že Spojené království nadále zůstává jeho domovem.

Firth je od roku 1997 ženatý s italskou producentku Livii Giuggiogliovou, s níž má dvě děti. Obě se narodily v Římě. Firth uvedl, že jeho manželka má zažádáno o britský pas a jeho potomci mají občanství obou zemí.

“Slavný herec, který dostal Oscara za svůj výkon ve filmu Králova řeč, se oženil s občankou naší země a při mnoha příležitostech vyjádřil lásku k naší vlasti,” píše se v komuniké italského ministerstva, z nějž citovala agentura AFP.

Na plátně Colin Firth debutoval v roce 1984 ve filmu Jiná země, do všeobecného povědomí se dostal o pět let později díky roli Valmonta ve stejnojmenném velkofilmu režiséra Miloše Formana. Posléze ho proslavil televizní seriál Pýcha a předsudek z roku 1995. Slavné role vytvořil například ve snímcích Anglický pacient, Zamilovaný Shakespeare, Deník Bridget Jonesové, Mamma Mia! či Králova řeč.

V roce 2011 dostal Firth od britské královny Alžběty II. Řád britského impéria.

Zdroj: ČTK

Celebrity - další články

Doporučujeme