Co pro Česko znamená vítězství Trumpa? Můžou se zkomplikovat cesty do USA, říká publicista Burda!

9. listopadu 2016·Celebrity·Redakce

Vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách může do budoucna zkomplikovat cesty do USA. V rozhovoru pro Frekvenci 1 to řekl mediální odborník Petr Burda.

Vítězství Trumpa může zkomplikovat cesty do USA

“Měli bychom se bát o svoji bezpečnost. A to říkám zcela vážně. Pokud to není předvolební slib, chce Donald Trump redukovat rozpočet v položce “obrana Evropy”. Myslím, že by se pak cestovalo do USA hůř. Bylo by to složitější, možná bychom se zpět vrátili k vízům. Jsou tady signály, že by ustala kulturní a studentská výměna. Amerika pod Trumpem, podle mého názoru, by se stala zkostnatěleší. Američtí podnikatele by tím pádem byli v Evropě mnohem opatrnější na investice,” uvedl Petr Burda.

Tím, že prohrála Hillary Clintonová, podle něj přicházíme o osobnost, která zná velmi dobře svět, jelikož byla americkou šéfkou diplomacie. Díky Václavu Havlovi má také blízký vztah k Česku. Společně s ním a jeho manželkou Dagmar se potkávali jak u nás tak v USA. “Ovšem nevíme, jaké kompromisy ke vztahu k Evropě i ke vztahu k České republice, by Clintonová jako prezidentka musela udělat,” dodal Burda.

PSALI JSME: Donald Trump byl zvolen novým prezidentem USA! Clintonová uznala porážku. ONLINE

Vztahy mezi USA a Českem

Velvyslanec Spojených států v Česku Andrew Schapiro neočekává žádný významný dopad na vztahy mezi Washingtonem a Prahou. “Česko-americké vztahy jsou velmi silné. Máme historii, která jde až k Tomáši Masarykovi a k Woodrowu Wilsonovi,” uvedl velvyslanec.

Předpokládá také zachování pevného partnerství v Severoatlantické alianci, přestože Trump v kampani mluvil o tom, že státy, které se dostatečně nepodílejí na společné obraně, nemohou počítat s tím, že je budou USA chránit. “Myslím, že každý rozumný pozorovatel ví, že NATO je nejdůležitější garant nejen pro Evropu, ale i pro nás. A nepředpokládám, že by se to měnilo,” řekl Schapiro.

Víc ekonomických rizik pro EU a ČR

Vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách v USA by krátkodobě přineslo více nejistoty na finanční trhy, oslabení dolaru a pokles ceny akcií než v případě zvolení Hillary Clintonové. 

Navíc by zřejmě podle ekonomů Trumpovo zvolení znamenalo konec jednání o obchodní dohodě mezi USA a EU (TTIP). Z té by přitom těžila i ČR. “Trump obecně představuje daleko vyšší míry nejistoty než (Hillary) Clintonová – z hlediska trhů je tak trochu ´neřízenou střelou´,” uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

Trumpovo vítězství může zvýšit cenu zlata

Úspěch Donalda Trumpa může podle analytiků přinést nejistotu na světové trhy a zvednout cenu zlata. Ta se v říjnu pohybovala hluboko pod hranicí 1300 dolarů za unci. V posledním týdnu však šla nahoru po růstu Trumpových preferencí, řekl ČTK Pavel Ryba ze společnosti Golden Gate s odkazem na data agentury Bloomberg.

Autor: Luboš Procházka / Anna Netušilová / ČTK

Poslechněte si

Celebrity - další články

Doporučujeme