Do Ulice přišla princezna Zubejda. Divákům se to ale nelíbí

7. listopadu 2019·Celebrity·Barbora Pisingerová

Foto: Instagram / barboraseidlova; ČSFD

Diváci oblíbeného seriálu Ulice zaznamenali nedávno nový přírůstek, na který nemají zdaleka všichni pozitivní názor. Poprvé se totiž objevila nechvalně proslulá matka zneužité Jany, Diana Rytířová. Komplikovanou postavu ztvárňuje herečka Barbora Seidlová (38). Ta je přitom ale jen o 13 let starší, než její seriálová dcera. A diváci se ptají: nikdo starší k dispozici nebyl?

Seriál Ulice nedávno poprvé ukázal divákům problematickou postavu, o které se v něm do té doby jen mluvilo. Byla jí matka zneužité mladičké Jany Diana Rytířová. Role ženy, která se zatím v seriálu příliš dobré pověsti netěší, se zhostila někdejší pohádková Zubejda, Barbora Seidlová.

“Když mě na tuto roli oslovili, myslela jsem si, že se asi spletli. Ta postava je mi tak strašně vzdálená! Ale pak jsem si řekla, že právě proto bude pro mne velkým dobrodružstvím ji přijmout,” svěřila se herečka webu extra.cz.

Ačkoli má ale Seidlová jistě řadu hereckých kvalit, diváci ji v nové roli přijali trochu rozpačitě. Je totiž podle nich moc mladá. Seidlová, které je 38 let, má totiž v seriálu už dospělou dceru Janu. A herečka Sára Affašová, která ji ztvárňuje, je tak ve svých pětadvaceti letech jen o třináct let mladší, než její seriálová matka.

“14 let je faktický rozdíl… Nevím, kterou by to mělo víc urazit, ale nebyla to vhodná volba,” myslí si například jedna komentující na Facebooku. “Nepřijde mě to divné. Měla ji, když sama byla ještě dítě. Vlastně i v normálním životě se to děje,” zastává se zase obsazení jiná diskutérka.

Ve filmech a v seriálech není výjimečné, že určitý herec vdechne život postavě, která je buď mladší, nebo naopak starší než on sám. Příkladem budiž herečka Shirley Henderson (53), která si v sérii o Harrym Potterovi zahrála školačku Uršulu, ačkoli jí samotné bylo již dávno přes 30.

V kontextu české filmové scény však není žádný div, že volba obsazení vyvolala určitou kritiku. Herectví je silně závislé na věku a zajímavých rolí pro starší herečky nebývá tolik, protože jednoduše není tolik výrazných postav, které by v tomto věku scénáristé napsali. Když se pak taková role objeví, dostane ji navíc nezřídka herečka mladší, aby na obrazovce vypadala dobře.

Podobným případem je film Léto s gentlemanem. Autor scénáře Jaromír Hanzlík (71), který si ve filmu zároveň zahrál i jednu z hlavních rolí veřejně přiznal, že si při psaní příběhu vedle sebe představoval spíš herečku své vlastní věkové kategorie. Měla konec konců ztvárnit babičku, která má dávno dospělé děti a velká vnoučata.

Režisér Jiří Adamec a distribuční společnost Bioscop však Hanzlíka nakonec přesvědčili, že by filmu prospěla drbná změna. Roli tak nakonec dostala o generaci mladší Alena Antalová (47), kterou od její filmové dcery Lucie Vondráčkové dělí pouhých osm let.

Podle některých diváků pak obsazování mladých žen do rolí babiček a matek dospělých dětí zbytečně deformuje pohled, jakým se na starší ženy díváme. Pokud budou padesátnice hrát ženy, kterým nebylo ani čtyřicet, a usedlé babičky zase herečky dlouho před padesátkou, neubrání se jistě mnohé divačky nerealistickému srovnávání. Kvalitních hereček v nejrůznějších věkových kategoriích se přitom na české scéně najde spousta.

Celebrity - další články

Doporučujeme