Hrad vs. Herman: Je to pravda, stojí si za svém v kauze Brady ministr. Měl by odejít z vlády, míní Zeman

6. listopadu 2016·Celebrity·Redakce

Případ jeho strýce Jiřího Bradyho stále rezonuje českou politickou scénou. Ale pouštět do sporu s prezidentem Zemanem právníky by podle Daniela Hermana (KDU - ČSL) nemělo smysl. Ministr kultury to řekl v Pressklubu Frekvence 1.

“Nechtěl jsem poškozovat dobré jméno prezidenta republiky. Ale je to pravda, to říkám na moji čest. Neodvážil bych se mluvit nic jiného, než je pravda,” uvedl v Pressklubu Frekvence 1 ministr Herman.

Herman v minulosti uvedl, že Miloš Zeman jako podmínku udělení řádu stanovil zrušení schůzky s dalajlamou. Říct mu to měl na slovenské ambasádě 8. září před ministry Danem Ťokem (ANO) a Janem Mládkem (ČSSD) a slovenským velvyslancem Peterem Weissem. Nikdo z nich téma hovoru nepotvrdil s odůvodněním, že buď debatě nevěnoval pozornost, nebo v době, kdy ji sledoval, nic takového nezaznělo.

Zeman: Herman by měl z vlády odejít

Ačkoli Herman tvrdí, že nechtěl poškodit dobré jméno prezidenta republiky, Zeman je jiného názoru a jak se vyjádřil pro Parlamentní listy, ministr by měl odejít z vlády. Ministr podle něj poškodil zájmy státu. Zřejmě tak narážel na Hermanovo setkání s dalajlamou, které odstartovalo “kauzu Brady”. Prezident nevylučuje, že o tomto svém názoru bude mluvit na plánovaném úterním setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). S předsedou vlády se sejde kvůli možné obměně ministrů sociální demokracie.

Zeman mimo jiné prohlásil, že Herman “poškodil zájmy svého státu a jednal proti usnesení své vlády, protože jeho touha být i nadále ministrem kultury bude silnější než cokoli jiného”. Prezident v rozhovoru obvinil ministra kultury ze lži. Podle prezidenta není pravdou, že Hermanovi na slovenské ambasádě řekl, že když se setká s dalajlamou, nedostane jeho strýc Jiří Brady státní vyznamenání.

Autor: J. Novák / A. Netušilová / ČTK

Poslechněte si

Celebrity - další články

Doporučujeme