Hraje ve filmu, ale evropské turné ruší. Zpěvačka Céline Dion se rozhodla k ráznému kroku

28. května 2023·Celebrity·Redakce

Celine Dion. (Zdroj: Profimedia)

Nedávno se do kin po celém světě dostal nový film Love Again. Ve snímku si kromě Priyanky Chopry, Sama Heughana či Nicka Jonase objeví i zpěvačka Céline Dion. A to navzdory tomu, že před nedávnem zrušila kvůli nemoci celé evropské turné.

V loňském roce zpěvačka oznámila, že trpí syndromem ztuhlého člověka (Stiff Person Syndrome), který ovlivňuje její zpěv. V tu dobu posunula své evropské koncerty na neurčito, ale nyní oznámila, že kvůli vzácné neurologické poruše není dostatečně zdravá na to, aby mohla vystupovat. „Je mi líto, že vás všechny opět zklamu. I když mi to láme srdce, bude nejlepší, když vše zrušíme, dokud nebudu opravdu připravená vrátit se na pódium. Nevzdávám se, a nemůžu se dočkat, až vás zase uvidím,“ přiznala na Twitteru.

Zpěvačka o nemoci poprvé promluvila v prosinci roku 2022 prostřednictvím emotivního videa. Už v tu dobu oznámila, že turné nebude moci začít tak, jak plánovala. Dodala, že nemoc způsobuje svalové křeče a nedovoluje jí používat hlasivky tak, jak je zvyklá. „Opravdu tvrdě pracuji na tom, abych znovu nabrala sílu. Koncertování může být ale velmi obtížné, když chcete podat stoprocentní výkon,“ prohlásila Céline.

Turné Courage Tour začalo už v roce 2019. Céline absolvovala 52 koncertů, poté jej přerušila pandemie covidu-19. Kvůli zdravotním problémům pak zrušila severoamerickou a evropskou část turné, včetně Londýna, Paříže, Dublinu, Berlína, Curychu nebo třeba Prahy. Turné mělo být jejím prvním celosvětovou šňůrou po deseti letech a prvním bez jejího manžela a manažera Reného Angelila (†73), který v roce 2016 zemřel na rakovinu.

SPS je vzácné onemocnění, které se podle Národního institutu pro neurologické poruchy se vyznačuje kolísavou svalovou ztuhlostí trupu a končetin. Projevuje se také zvýšenou citlivostí na hluk, dotyk a emocionální stres, které pak vyvolají křeče. Lidé mají často abnormální držení těla a jsou často shrbení a ztuhlí.

Někdy se nemocní nemohou pohybovat či chodit. Bojí se také vycházet z domu, protože se bojí stresu, který jim pak vyvolá křeče. Většina jedinců s SPS také často padají a zranění mohou být velmi vážná. Nemoc se sice nedá vyléčit, ale existují léčebné postupy – včetně léků proti úzkosti a svalových relaxancií – které mohou zpomalit její průběh.

Celebrity - další články

Doporučujeme