Hvězda Přátel Ross slaví 50. Ta role mi zničila život, stěžuje si herec

2. listopadu 2016·Celebrity·Redakce

Jméno David Schwimmer vám moc neřekne, ale jakmile uvidíte jeho fotografii budete mít jasno. Proslavil se totiž jako Ross v celosvětově známém seriálu Přátelé a tato role už mu zůstane navěky. Dnes herec slaví 50. narozeniny.

Postava paleontologa Rosse Gellera je zdaleka nejslavnější Schwimmerovou rolí. První díl seriálu Přátelé odvysílala americká televize NBC v září 1994 a komediální série o šestici mladých žijících na Manhattanu si udržela po celou dobu vysílání vysoký standard, i když její protagonisté časem zestárli. Závěrečnou 236. epizodu si v květnu 2004 jen ve Spojených státech nenechalo ujít 52,5 milionu diváků.

Ross mi zničil život

I když mu role třikrát rozvedeného Rosse přinesla slávu, on sám svého vystupování v seriálu Přátelé s odstupem času lituje. Jak letos v létě uvedl v jednom rozhovoru, nepříjemná mu byla hlavně popularita. “Bylo to pro mě hodně nepříjemné, trvalo mi celé roky, než jsem si na to zvykl. Jako herec jsem žil pozorováním ostatních, snažil jsem se okoukávat jejich chování. Pořád jsem chodil s hlavou nahoře a užíval si všeho okolo,” uvedl David.

“Být celebritou mě donutilo chovat se zcela opačně. Musel jsem pořád nosit čepici, aby mě nikdo nepoznal. Už jsem se na nikoho koukat nemohl, místo toho jsem se musel pořád schovávat. Bylo složité se v tomhle pro mě novém světě zorientovat. Ptal jsem se sám sebe, jak mohu být dál hercem, když nemohu dělat to, co mě hercem udělalo. Bylo mi až do breku. Vlastně mi to na čas zničilo život. Nemohl jsem se chovat tak, jak jsem byl zvyklý žít,” dodal seriálový Ross. Na druhou stranu, nebýt této role, světovou slávu by nikdy nezískal.

Našel se jako režisér

Schwimmer ovšem o svých hereckých kvalitách diváky přesvědčil také v ceněném seriálu z druhé světové války Bratrstvo neohrožených. Je také úspěšný dabér, namluvil například role v animovaných filmech Madagaskar. V roce 2006 debutoval jako divadelní herec na Broadwayi a zkusil si i práci režiséra. Už v Přátelích režíroval deset epizod a pod jeho taktovkou vznikla i komedie “Maraton lásky”.

Partnerkou herce byla před několika lety známá zpěvačka Natalie Imbruglia, po jeho boku se pak vystřídalo několik hereckých kolegyň. V roce 2010 se oženil s fotografkou Zoe Buckmanovou, o rok později se jim narodila dcera Cloe. Už řadu let Schwimmer aktivně pomáhá centru pro oběti znásilnění v Santa Monice. 

ČTK / Jirka G. Novák 

Celebrity - další články

Doporučujeme