Iva Pazderková popsala život s panickou poruchou: Napočítala jsem i 13 záchvatů denně

16. června 2021·Celebrity·Barbora Pisingerová

Iva Pazderková se se svými psychickými problémy netají. Foto: ČTK

Herečka, zpěvačka a komička Iva Pazderková (41) se se svými psychickými nemocemi nijak netají. V minulosti již mnohokrát otevřeně hovořila o svých problémech a dlouhodobě se snaží v České republice šířit osvětu. Nyní v pořadu Na kafeečko s Miluškou Bittnerovou (43) bez obalu popsala, co zažívá, když přijde panická ataka.

Iva Pazderková patří mezi ty známé osobnosti, které otevřeně přiznávají, že jejich život nebyl vždy procházka růžovým sadem. Již před lety přiznala, že trpí depresemi, úzkostmi a panickými atakami. Zároveň se dlouhodobě snaží, aby se psychické nemoci v české společnosti konečně zbavily svých stigmat – stejně jako ty fyzické totiž vychází z fyziologických procesů v těle a není v moci člověka se jim vyhnout, ačkoli jsou mnozí lidé přesvědčeni o opaku.

To si koneckonců Pazderková vyzkoušela na vlastní kůži. Během depresivních epizod jí například blízcí doporučovali, aby si koupila něco hezkého nebo se soustředila na práci. “Já přitom chtěla umřít,” popsala před časem pro Seznam Zprávy.

Poznat problém není jednoduché

Poznat, že nejde jen o špatnou náladu, smutek nebo reakci na vnější okolnosti přitom není vždy úplně jednoduché. Deprese si člověk snadno racionalizuje a úbytek energie, vůle i pozitivních emocí snadno svalí na něco, co se mu zrovna v životě úplně nevede. Právě proto je důležitá i osvěta – čím víc lidí bude o problému vědět, tím snazší bude ho identifikovat u nových pacientů.

“U těch (panických) atak je jednodušší to poznat. Já jsem si prošla tehdy kolečko, byla jsem na všech vyšetřeních, EEG, EKG, pořád mě vyšetřovali a furt mi nic nebylo, a já jsem umírala i několikrát denně, jednou jsem napočítala 13 záchvatů denně,”popsala v rozhovoru s Bittnerovou.

A jak taková ataka vlastně vypadá? “Ty projevy jsou individuální, ale v podstatě je to absolutní strach o tvůj život. Ty máš třeba pocit, že umřeš. Nemůžeš dýchat, souvisí s tím tachykardie. Necítíš ruce, necítíš nohy, máš brnění po celém těle. Máš pocit, že máš třeba infakrt nebo mrtvici. Je to strašně intenzivní, špatně se to popisuje,” vysvětlila.

Ataka může přijít z ničeho nic

Ataku mohou odstartovat různé věci. “Někdy ten spouštěč víš – třeba vím, že když nastoupím do výtahu, tak je celkem velká pravděpodobnost, že mě ta ataka může chytnout, na to už mám svoje dechová cvičení. A nebo někdy vůbec netušíš proč. Prostě jdeš po ulici nebo sedíš doma a najednou to přijde. A to je rozdíl. Pro mě to bylo jednodušší to identifikovat v období v životě, kdy se mi začaly výrazně vracet,” popsala své zkušenosti.

Zároveň dodává, že panická porucha není něco, co lze kompletně vyléčit. “Nikdy jsem se toho nezbavila a asi úplně nezbavím,” přiznala.

Celebrity - další články

Doporučujeme