Kdybych byla muž, nemusela bych. Ale musím. Serena Williams se loučí s kariérou

12. srpna 2022·Celebrity·Redakce

Serena Williams (Zdroj: Profimedia)

Na tenisové kurty se vrátila po roce a kousek. Naposledy vyhrála americká tenistka Serena Williams na Roland Garros v roce 2021, pak se kvůli zranění odmlčela. Do dvouhry se vrátila na Wimbledonu a nyní v Kanadě na betonech, kde vyhrála první kolo. Poté oznámila, že se s kariérou definitivně rozloučí. Proč? Odpovídá v rozhovoru pro časopis Vogue.

Nesnáším to. Vybírat si mezi tenisem, rodinou a dětmi. Kdybych byla muž, nemusela bych. Ale musím. A vybírám si rodinu.“ Tato slova se objevila v posledním vydání časopisu Vogue. Řekla je tenisová královna a 23 násobná grandslamová šampionka ve dvouhře Serena Williams. Titulek zní jasně – „Serena Williams se loučí s tenisem po svém – a vlastními slovy“.

Nikdo nemůže pochybovat o tom, že Američanka změnila svět tenisu. Ty následující roky se ale hráči i fanoušci bílého sportu budou muset obejít bez ní. Williams po letošním US Open hodlá pověsit kariéru definitivně na hřebík. Věřte mi, že jsem nikdy nechtěla volit mezi tenisem a rodinou. Nemyslím si, že je to fér. Kdybych byl chlap, tohle bych psát nemusela, protože bych jen hrála a vyhrávala, zatímco by moje žena věnovala fyzické úsilí rozšiřování naší rodiny. Nechápejte mě špatně – jsem ráda ženou a milovala jsem každou vteřinu svého těhotenství. Tento měsíc mi ale bude 41 let a něčeho se vzdát musím,” přiznala otevřeně tenistka. 

View this post on Instagram

A post shared by Serena Williams (@serenawilliams)

V rozhovoru přiznala, že se o tom, že se tenisu vzdá, prakticky s nikým nebavila. Jako by to nebylo skutečné, pokud to neřeknu nahlas. Když na to přijde řeč, udělá se mi nepříjemný knedlík v krku a rozbrečím se. Jediný člověk, se kterým jsem to opravdu řešila, je můj terapeut,” popsala své pocity s tím, že se stále cítí rozpolcená. 

Vím, že se to obvykle neříká, ale cítím velkou bolest. Je to ta nejtěžší věc, jakou si dovedu představit. Nenávidím, že jsem na této křižovatce. Pořád si říkám, že bych si přála, aby to pro mě bylo snadné, ale není. Jsem rozpolcená: nechci, aby to skončilo, ale zároveň jsem připravená na to, co bude dál,” pokračovala emotivně. Když v červnu odehrála Wimbledon, naznačila, že by se mohla objevit na domácí půdě, na US Open.

View this post on Instagram

A post shared by Serena Williams (@serenawilliams)

Konec kariéry oznámila 430 dní poté, co se jí opět podařilo vyhrát zápas v dvouhře. Ve druhém kole už nestačila na Švýcarku Belindu Bencic. „Bohužel jsem letos nebyla připravená vyhrát Wimbledon. A nevím, jestli budu připravená vyhrát New York. Ale pokusím se o to,“ napsala tenistka. „V loučení jsem hrozná, nejhorší na světě. Ale vězte, že jsem za vás vděčná víc, než dokážu vyjádřit slovy. Dovedli jste mě k tolika vítězstvím a tolika trofejím. Bude mi chybět ta verze mě, ta holka, která hrála tenis. A vy mi budete chybět také,“ vzkázala Williamsová na rozloučenou přes Vogue. US Open začíná 29. srpna v New Yorku.

 

Celebrity - další články

Doporučujeme