Michael Douglas slaví 75 let! Oscarový herec je známý díky Wall Street a Válce Roseových

25. září 2019·Celebrity·Lukáš Vaněk

Již desítky patří mezi ty největší hvězdy světové kinematografie a se stejnou lehkostí a nadhledem, s jakou dokáže ztvárnit uhlazené elegány i bezohledné padouchy, proplouvá i životem, který mu již několikrát nastavil i svou temnou tvář. Michael Douglas, který 25. září slaví 75. narozeniny, se v minulosti potýkal se závislostí na alkoholu a úspěšně také zdolal rakovinu. Člen slavné herecké dynastie kromě hereckých kvalit poutá pozornost i manželstvím s krásnou, o 25 let mladší herečkou Catherine Zetou-Jonesovou.

Michael Douglas se narodil 25. září 1944 slavnému herci Kirku Douglasovi, z jehož stínu dokázal úspěšně vystoupit. Kirku Douglasovi je již přes sto let. Matkou Michaela byla britská herečka Diana Dillová, která zemřela v roce 2015 ve věku 92 let. Když bylo Michaelovi šest, rodiče se rozvedli. Po studiu herectví na Kalifornské univerzitě v Santa Barbaře (UCSB), kde se spřátelil s Dannym DeVitem, si studia herectví rozšířil na divadelní škole v New Yorku.

První kontakty s filmem mu umožnil jeho otec a jeho první hlavní rolí byl mladý hippík ve filmu Hail, Hero! z roku 1969. Výrazněji se poprvé prosadil v televizním seriálu Ulice San Franciska. Vydělané peníze mu umožnily založit si vlastní produkční společnost. A hned první film byl zásahem do černého – Přelet nad kukaččím hnízdem (1975) v režii Miloše Formana, natočený podle románové předlohy Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven v hlavní roli s Jackem Nicholsonem, získal pět Oscarů.

V roce 1976 potkal Michael studentku diplomacie Diandru Lukerovou, oženil se s ní a v prosinci 1978 se jim narodil syn Cameron. Stejně jako otec Kirk nebyl Michael ideálním manželem a Diandra trpěla častými nevěrami svého muže. Přesto jejich vztah vydržel až do roku 2000, kdy je soud po pěti letech tahanic rozvedl. Syn Cameron se vydal v otcových stopách – zahrál si sice pár menších rolí, ale na svém kontě má také skandály spojené s alkoholem a drogami. Kvůli prodeji drog byl dokonce odsouzen k několika letům vězení. S návykovými látkami ostatně bojuje celý rodinný klan. Michael Douglas se v 80. letech léčil ze závislosti na alkoholu, jeho mladší bratr Eric zemřel v roce 2004 na předávkování.

Po Přeletu nad kukaččím hnízdem následovaly další producentské a herecké úspěchy a v roce 1988 Michael definitivně vystoupil z otcova stínu, když za roli bezohledného makléře Gordona Gekka ve filmu Wall Street dostal Oscara. V dalších letech natočil například Válku Roseových, erotický thriller Základní instinkt (1992), v němž si “užíval” postelových scén se Sharon Stoneovou, nebo fascinující drama Volný pád (1993).

S rostoucím úspěchem přibývalo Michaelovi také milenek. Bývalá manželka Diandra k tomu poznamenala: “Po úspěchu filmu Základní instinkt si vzal do hlavy, že je neodolatelný. Stal se z něho erotický štvanec.” Po rozvodu o sobě Douglas dokonce vyhlašoval, že je na sexu závislý.

Když se v roce 1998 seznámil s velšskou herečkou Catherine Zeta-Jonesovou, zdálo se, že to je jen další rozmar stárnoucího svůdníka. Douglas si prý tehdy ženu původem z Walesu získal svou větou: “Chci být otcem vašich dětí.” Později k tomu řekl: “Nikdy dřív jsem podobnou větu nepoužil. Nevím, jestli jsem kdy byl na prvním rande tak opilý. Zároveň jsem ale zaslechl, že má ráda starší muže a to mi dodalo odvahy ji oslovit.” Vzali se o dva roky později. Mají spolu syna Dylana, který se narodil ještě před svatbou, a dceru Carys.

Ostře sledovaný pár v minulosti překonal řadu vážných krizí. Michael Douglas úspěšně zabojoval s rakovinu hrtanu, Zeta-Jonesová se poté, co se dlouhodobě vyrovnávala se stresem kvůli rakovině svého manžela, léčila s bipolární afektivní poruchou. Společně s manželkou si zahráli ve filmu Stevena Soderbergha Traffic – Nadvláda gangů (2000).

V roce 2010 se Douglas vrátil ve filmu Wall Street: Peníze nikdy nespí k roli finančníka Gordona Gekka. V roce 2017 měl premiéru akční thriller V utajení, během jehož natáčení se Douglas objevil i v Praze. V posledních letech na sebe upoutal rolí Hanka Pyma ve filmech o Ant-Manovi slavného studia Marvel.

Letos v lednu Douglas získal Zlatý glóbus jako nejlepší komediální herec za roli v televizním seriálu The Kominsky Method. Pro Douglase to byla třetí soška z devíti nominací v kariéře.

Zdroj: ČTK

Celebrity - další články

Doporučujeme