Na startu po dovolené? Víme, jak znovu začít – v klidu a pohodě!

1. září 2014·Celebrity·Ivana Zítová

Prázdniny jsou minulostí. Povalování na pláži, romantické letní večery i dobrodružné výpravy jsou definitivně za námi! Jak zvládnout přechod z dovolené do pracovního procesu, tak abychom se úplně nezbláznili a načerpaná energie nezmizela hned první hodiny v práci? Tady je pár užitečných tipů:

Buďte sobci

Myslete na sebe. Teprve když budete spokojení vy, bude totiž spokojené i vaše okolí. 

Každý den alespoň čtvrthodinka pro sebe

V dnešní je době je důležité trávit alespoň 15 minut denně sám se sebou. Uzavřít se do své „ulity“ a chviličku pomeditovat. Navodit si příjemnou atmosféru. Urovnat si a uspořádat myšlenky. Představujte si sami sebe v příjemných situacích, ve kterých se i dobře cítíte.“ říká na Frekvenci 1 psychoterapeutka Petra Krajčinovič.

Do práce se nevrhejte po hlavě

S přechodem z dovolené do pracovního procesu nespěchejte. Nesnažte se během jednoho dne dohnat práci, která 14 dní bez vás stála. Jak se říká: „Práce neuteče, nemá nožičky!“ něco na tom bude. Přeplněnou emailovou schránku klidně vysypte rovnou do virtuálního koše. Kdo potřeboval něco důležitého, ozve se znovu, pravděpodobnost, že by vám někdo přes email nabízel peníze je hodně mizivá a zbytek pošty jsou většinou spamy a informace o událostech, které už jsou dávno pryč. Nečtěte je!

Jistota

První den si s sebou do práce vezměte pro jistotu alespoň jedno pero nebo propisku a tužku! Pravděpodobnost, že si je vaši kolegové během vaší nepřítomnosti “půjčili” je hodně vysoká a novou zásobou se vyhnete nepříjemnému přesto nevyhnutelnému zvolání “kam zmizely všechny moje tužky!” (zpravidla k němu dochází ve chvíli, kdy máte na telefonu  šéfa, který se dožaduje, abyste si něco okamžitě zaznamenali. Buďte na to připravení!

Vypněte hlavu

Máte dovolenou teprve před sebou? Užijte si ji a hoďte všechno za hlavu. „Nejdůležitější je, aby si odpočinula hlava. Je jedno, jestli sebou na 14 dní praštíte na pláž nebo, jestli se příjemně fyzicky unavíte v horách nebo na kole,“ dodává Krajčinovič.

Tipy jak odpočívat – podle Johna Powella (autora knihy Štěstí začíná uvnitř)

*  Vymez si každý den nějaký čas na svého koníčka, který uvolňuje a uklidňuje.

*  Vyjdi si častěji do přírody. Věnuj čas prohlížení květin a přivoň si knim.

*  Sleduj a poslouchej vlny na vodách jezera.

*  Podívej se vzhůru a pozoruj hvězdy. 

*  Přečti si svou oblíbenou knihu či báseň.

*  Zamýšlej se nad svou poslední těžkostí, krizí a najdi v ní nějakou pozitivní stránku.

*  Vzpomeň si na své oblíbené vtipy a směj se!

Vzpomínka

Krásné dny, které jsou za vámi skončily. Čerstvé zážitky si ale můžete “oživovat!” Fotka z dovolené na pozadí vašeho monitoru, kamínek z pláže, magnet s logem místa, kde vám bylo tak dobře… způsobů jak se “vracet” do chvil pohody a klidu je mnoho. Připravte si je a vzpomínejte a hlavně se už těšte na další krásné zážitky a novou dovolenou!

Celebrity - další články

Doporučujeme