Pohádkový princ a lamač ženských srdcí Petr Štěpánek slaví 75. narozeniny

2. října 2023·Celebrity·Redakce·ČTK

Petr Štěpánek s manželkou Zlatou Adamovskou. (Foto: Česká televize/Profimedia)

Herce Petra Štěpánka, narozeného 2. října 1948, mohou diváci v současnosti vidět v televizních seriálech či v pražském Studiu Dva, v létě také na představení Noc na Karlštejně Východočeského divadla Pardubice pod Kunětickou horou. Nejmladší ze sourozenecké herecké trojice Štěpánkových byl v minulosti přes dvacet let v angažmá v Národním divadle, hrál i v řadě filmů a jeho charakteristický hlas je známý z dabingu.

Petr Štěpánek se narodil 2. října 1948 v Praze do herecké rodiny. Jeho otec Zdeněk Štěpánek patřil k hvězdám Národního divadla, herci se stali jeho starší sourozenci JanaMartin, který spáchal v roce 2010 sebevraždu. Další sestra Kristina Taberyová je divadelní režisérkou.

Petr Štěpánek herectví studoval na DAMU v letech 1966 až 1970, ještě předtím hrával v mládežnických divadelních souborech a již za studií hostoval v Divadle Na zábradlí a v Národním divadle. Do angažmá ve “zlaté kapličce” nastoupil v roce 1970 a v následujících více než dvaceti letech zde vytvořil řadu stěžejních rolí české i světové klasiky i v soudobých hrách. Patřil k nim třeba Vilík Roškot ve Šrámkově Měsíci nad řekou, Hakon Hakonsson v Ibsenových Nápadnících trůnu či Kristián v Rostandově Cyranovi z Bergeraku, ale také Jaša z Čechovova Višňového sadu či Albert Gregor z Čapkovy Věci Makropulos.

V roce 1993 Štěpánek z Národního divadla odešel, neboť, jak se svěřil tisku, nehrál to, co by jej uspokojovalo. Poté spolupracoval například s divadly Rokoko, Ungelt, ABC či s Hudebním divadlem Karlín.

Ve filmu a televizi vytvořil Štěpánek řadu především kladných hrdinů či pohádkových princů. Znám je například z pohádky Zlatovláska, hrál ve filmech Údolí včel a Tajemství velkého vypravěče a v seriálech Záhada hlavolamu. Nyní se na obrazovkách objevuje v seriálu Ordinace v růžové zahradě a v televizních filmech.

Jeho první manželkou byla herečka ND Regina Rázlová. Poté si vzal v roce 1973 českou filmovou režisérku a scénaristku Vlastu Janečkovou, ta v roce 2012 po těžké nemoci zemřela. V roce 2013 se opět oženil, a to se svou hereckou kolegyní Zlatou Adamovskou.

Celebrity - další články

Doporučujeme