Čeká nás příval vajíček. Jaké jsou jejich zdravotní benefity, a proč jich není nikdy dost?

14. dubna 2022·Jídlo a pití·Redakce

Ilustrační foto (Shutterstock)

Barvení a dávání si vajíček na Velikonoce je fajn tradice, ale co potom s takovým množstvím? Po konzumaci všech možných vajíčkových pomazánek, salátů a obložených chlebů, nám každoročně lezou ušima. Musíme však myslet na to, jaké zdravotní benefity nám vajíčka přinášejí. Není jich zrovna málo. S výčtem přichází Novinky.

Poskytují proteiny

Jedno vejce obsahuje 6 g esenciálních aminokyselin (všech 9 druhů), tedy základních složek bílkovin, které si tělo nedokáže vyrobit samo a je tak zapotřebí je získávat stravou.

Důležité živiny

Nejen, že jsou vajíčka bohatá na bílkoviny, zároveň obsahují velkou spoustu další vitamínů a minerálů, jako je vysoce kvalitní protein, selen, fosfor, cholin, vitamin B12 a antioxidanty, které pomáhají udržovat buňky zdravé.

Pomáhají tomu dobrému cholesterolu

Hladina dobrého cholesterolu odborně nazývaného HDL stoupá v okamžiku, sníte-li 3 a více vajec denně. Samozřejmě společně s ním stoupá i tzv. špatný cholesterol LDL. Podle odborníků se ale zvětšují i jednotlivé částice LDL cholesterolu, díky čemuž jsou méně nebezpečné.

Menší LDL částice se snadno shlukují a jsou příčinou chronické zánětlivosti, zatímco větší LDL částice takto nepůsobí.

Snižují hladinu triglyceridů

Ty se podílejí na hladině celkového cholesterolu v krvi. Slouží jako zdroj energie a přenášejí tuky z potravy. Vejce obsahují určité mastné kyseliny, jako jsou např. omega-3 kyseliny, a právě ty snižují hladinu triglyceridů.

Snižují pravděpodobnost mrtvice

Konzumujete-li 1 vejce denně, máte o 30% menší riziko na mrtvici.

Pomáhají našemu srdci

Podle výzkumů mají lidé, co si dopřávají více vajec denně, menší riziko onemocnění srdce.

Pomáhají při dietách

Vejce díky obsahu bílkovin rychle a dobře zasytí. Pokud se tedy snažíte jíst méně, vajíčka jsou pro vás tím pravým.

Zbystří mozek

Vejce obsahují také vitamin D, který potřebuje šedá hmota mozková, a také cholin, který pomáhá nervovým buňkám v lepší komunikaci mezi sebou. Cholin je navíc také velmi důležitý v těhotenství a u kojících žen, protože hraje velkou roli ve vývoji dětského mozku.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme