Kočka člověka bere jako zdroj všeho dobra a mňouká jen, když po vás něco chce

31. srpna 2021·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Někdy se může zdát, že kočka je komplikovaný mazlíček. Podle psycholožky Kláry Nevečeřalové potřebuje mít jen pevný řád a pravidelný denní rytmus. Vaši kočičí miláčci totiž nejvíce milují, když si mohou užívat naplno samotu a respekt si u nich jen tak nezískáte. S informací přišel server iRozhlas.

Pro kočku je člověk zdrojem tzv. všeho dobra. Nosí jí pravidelně jídlo a i pravidelně ji krmí. Za to si vás váš chlupatý mazlíček velmi váží a jste pro něj něco jako nad-kočka. Sociální role v rodině ji ale nezajímají. Autoritu si tak vyměřuje jen vůči sobě. V očích kočky může být vrchní alfa samec šestileté dítě,” řekla pro iRozhlas psycholožka Nevečeřalová.

Důležitost hraje vaše úspěšnost v lovu, jak o kočku pečujete a jak s ní interagujete. Nejvěším projevem lásky, který vám je váš mazlíček schopen dát je, když vás začne oblizovat. Znamená to, že vás omývá, pečuje a bere vás jako člena své smečky. Pokud před vámi zavře oči, tak má ve vás plnou důvěru a ví, že je s vámi v bezpečí.

Pokud vám kočka v bytě močí, nedělá to schválně a určitě se vám za nic nemstí. Za pomoci moči komunikuje. Značí si své území a ostatním předává informace. Moč obsahuje: kdo na daném území byl, kdy tam byl a co měl ráno k snídani. V momentě, kdy vám kočka začne doma čůrat, vás před nečím brání a znamená to, že vás má naopak až moc ráda, protože vás chce uchránit před něčím ošklivým a zlým, co je venku a mohlo by vás to zabít,” dodává psycholožka.

Pokud jste si mysleli, že když kočka mňouká, že se dorozumívá se svým druhem, tak jste na omylu. Mňoukáním komunikuje kočka s lidmi. Podle studie britského profesora Johna Bradshawa se čičinky naučily mňoukat na lidi, aby přilákaly jejich pozornost. Toto chování odkoukaly od miminek. Ta když zapláčou, tak upoutají pozornost dospělého, a tak se naučily mňoukat na stejné frekvenci.

Koktejl - další články

Doporučujeme