Máte podezření, že je vaše kočka psychopat?

8. prosince 2021·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterestock)

Sledujete někdy svojí kočičku při jejím všedním počínání a tak vás napadne, jestli ona není náhodou psychopat? Každá kočka svým způsobem tak trochu je. Nebo to tak alespoň občas vypadá. Nicméně skupina vědkyň z Liverpoolské univerzity a Univerzity Johna Moorese se rozhodla, že tomu přijdou na klub a přímo začaly zkoumat kočičí chování s otázkou: Jsou kočky psychopati? S informacemi přišlo Radio Wave.

Bylo osloveno 550 majitelů koček, kteří dali hlavy do hromady a vytvořili veřejně dostupný dotazník. To, zda váš mazlíček vykazuje psychopatické vlastnosti, zjistíte na základě odpovědí na celkem 46 výroků. Mezi takové projevy patří například to, zda se zvíře bezdůvodně hlasitě projevuje, pobíhá po bytě, nebo se například po potrestání necítí provinile.

“Rozdíly v osobnostech našich koček nás inspirovaly k této studii,” uvedla Rebecca Evans, jedna z vědkň, čímž vysvětlila, proč se pro tuto studii rozhodly. “Osobně mě také zajímá, jak může majitelovo vnímaní psychopatie u jeho mazlíčka ovlivnit vzájemný vztah,” doplnila Evans.

Základním východiskem dotazníku je triarchický model psychopatie, který se používá k určení této poruchy osobnosti u lidí. Jeho podstatou je jistá přítomnost tří prvků – smělosti, podlosti a desinhibice. Pod tím si můžeme představit konkrétně to, co všechno se nebojí dovolit si, tedy jak je odvážná (nebo oprsklá), jak moc ráda a jak často dělá naschvály, a také jak je nevychovaná (nevychovatelná) a neposlušná.

Jak ale vědkyně podle serveru Vice upozorňují, kvůli našemu pojetí této poruchy osobnosti mohou být všechny kočky psychopaty. Rysy tohoto chování totiž zajišťovaly divokým předkům mazlíčků potravu, území, ale i další přátele.

Koktejl - další články

Doporučujeme