Želví samec se dočká nové partnerky! Do Austrálie za ním přijela o padesát let mladší Estelle

30. června 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Po více než čtyřiceti letech se do Austrálie dostala želví samička, jednadvacetiletá Estelle. Ta by se mohla stát družkou samce Huga, kterému je sedmdesát let. Ošetřovatelé doufají, že by se želvy mohly spářit a zachránit tak ohrožený druh.

Věkový rozdíl jim zřejmě vůbec nevadí. Minulý týden dosedla na letiště v Sydney vzácná zásilka z Německa, která byla určena pro zoologický plazí park Australian Reptile Park severně od Sydney. Byla v ní jednadvacetiletá Estelle, která měla do Austrálie dorazit už před dvěma roky, ale složitou přepravu překazila pandemie covid-19.

Dva roky příprav a teď se to konečně stalo. Tohle je jeden z nejlepších momentů mé kariéry ošetřovatele i jeden z nejlepších okamžiků v celém mém životě,” neskrýval dojetí ošetřovatel Daniel Rumsey. Želva nyní bude muset strávit tři měsíce v karanténě a následně bude představena Hugovi.

Ošetřovatelé doufají, že i když je mezi nimi věkový rozdíl skoro padesáti let, želvám to vadit nebude a rychle se sblíží.   “Tahle zvířata se dožívají až 180 let, takže doufáme, že si padnou do oka a budou spolu dlouho,” uvedl další ošetřovatel Jake Meeney. Hugo je v australské zoo od roku 1963 a celý život žil sám nebo po boku druhého samce. Moc dobře spolu ale nevycházejí.

Želvy sloní jsou velmi ohroženým druhem, žijí hlavně na Galapágách. Odhaduje se, že na světě existuje okolo 12 tisíc těchto zvířat, u některých poddruhů se ale jedná jen o desítky jedinců. Cíl australské zoo je, aby se Hugo a Estelle dali dohromady a přispěli k záchraně svého druhu.

Koktejl - další články

Doporučujeme