Od premiéry legendární Popelky uplynulo 50 let! Jak na film vzpomíná Eva Hrušková?

6. května 2019·Celebrity·Barbora Pisingerová

V letošním roce uplynulo již neuvěřitelných 50 let od premiéry první československé Popelky. Herečka Eva Hrušková (67) si přitom hlavní roli střihla teprve jako sedmnáctiletá gymnazistka. V rozhovoru v pořadu Host Frekvence 1 zavzpomínala na to, jak se krásná pohádka natáčela. 

Ačkoli byla Eva Hrušková v roli Popelky úžasná, natáčení pro ni mělo svá úskalí. Ve svých sedmnácti letech byla velmi stydlivá a některé pasáže ve scénáři pro ni byly velmi obtížné. Nedokázala například pohladit pohádkového prince po vlasech.

“Ano, je to tak. Paní režisérka to naštěstí věděla, takže když to už dlouho nešlo a pořád se mi klepaly ruce a nemohla jsem ho pohladit po vlasech, (…) tak mi řekla – ‘Evo, tak si představ, že hladíš kocoura’. Tak jsem si to opravdu představovala, musela jsem být psychicky někde jinde. Do teď se mi Jirka Štědroň směje a a říká ‘Když máš tři syny, tak už to snad umíš’,” prozradila se smíchem Eva Hrušková.

Herečka rovněž přiznává, že problematický byl i výškový rozdíl mezi ní a představitelem prince Jiřím Štědroněm. Aby ho vůbec mohla pohladit, musel si kleknout. “Když si Jiří Štědroň kleknul, tak to bylo možný, protože byl skoro velký jako já, když jsem stála,” popsala herečka.

K roli se tenkrát dostala prý jen díky tomu, že znala režisérku Vlastu Janečkovou osobně. “Já jsem chodila na gympl a paní režisérka mě znala od mala. Takže věděla, co umím, co neumím, věděla, že nejsem školená herečka. A já jsem měla jenom její školu, my jsme vystupovali s dětmi v pořadu Hledáme písničky pro děti, takže ona si mě tam tak oťukala, dala mi několik princezen v pohádkách, no a potom prostě přišla Popelka. Žádný casting nebo konkurz tenkrát nebyl, prostě to tak přišlo jako dárek,” svěřila se.

Pouhé čtyři roky po uvedení Popelky (1969) přitom přišla další slavná pohádka s podobným příběhem – Tři oříšky pro Popelku (1973). Barevný film se dodnes vysílá na každé Vánoce a oblíbili si ho i diváci z jiných států. Na Libušku Šafránkovou však Eva Hrušková nikdy nežárlila.

“Vůbec ne, ona to byla úplně jiná pohádka. Ten scénář byl jiný, byla to německá koprodukce, takže tam hráli i cizí herci, scénář opravdu nebyl podle Boženy Němcové, ale byla to taková velká pohádka, takže si myslím, že to jsou dva různé filmy,” uvedla Hrušková, která u herectví zůstala dodnes.

Celý rozhovor najdete zde >>

Celebrity - další články

Doporučujeme