Sbohem masu: Mohou být psi a kočky vegani?

4. května 2019·Články·Karolína Stránská

Během posledních let se veganství dostává značně do popředí a čím dál tím více lidí začíná upřednostňovat rostlinnou stravu bez jakýchkoliv živočišných produktů. Vzhledem k tomu, kolik lidí má doma pejska nebo kočku, je logické, že svůj životní styl chtějí adaptovat i na své mazlíčky. Je to ale vůbec možné?

Pokud se skutečně rozhodnete, že chcete vaše domácí mazlíčky krmit stejnou stravou, jakou jíte vy, měli byste vzít v potaz několik věcí.

Kočky jsou povinně masožravci, což znamená, že potřebují maso k tomu, aby přežili! Psi mohou teoreticky na rostlinné stravě přežít, ale to neznamená, že by měli.

Psi a vlci

Pes domácí je potomkem vlka šedého. Ačkoliv se v mnohém liší, dá se na nich dobře zjistit, jak to funguje v divočině. Jsou úspěšnými lovci, ale přes to se strava vlků liší podle toho, kde žijí. Výzkum v Yellowstonském parku ukázal, že během léta se potrava skládá z malých hlodavců, ptáků a také větších zvířat, například jelenů. Zhruba u 74% vlků se však ukázalo, že značnou část stravy tvoří rostliny, hlavně tráva.

Do jaké míry jsou tedy vlci, potažmo i psi domácí, masožravci, není stále stoprocentně jisté. Psi nejsou samozřejmě zcela totožní jako vlci. Domestikováni byli zhruba před 14 tisíci lety a za tu dobu již proběhlo hodně změn a tato zvířata byla neodvratně vystavena vlivu lidí a jejich stylu života.

Existuje málo studií o veganské stravě pro psy. Pokud vegetariánská strava z obchodu obsahuje potřebné živiny, které by normálně získali i z masa, měli by psi být schopni se této změně přizpůsobit. Mějte však na mysli, že ne všichni chlupáči jsou si rovni. Průzkum v USA ukázal, že 25% vegetariánského krmiva neobsahoval dostatek živin. Domácí recepty jsou pak o to riskantnější. Psům často chybí vápník, zinek a vitamíny D a B12. Veganské jídlo je na tom pak ještě o poznání hůř.

Články - další články

Doporučujeme