Co dělat, když se vám v davu ztratí dítě. Pravidla šťastného shledání

10. ledna 2020·Životní styl·Redakce

Situace, která je pro rodiče hororem a zkouškou nervů. Pokud vyrážíte do ZOO nebo na hromadnou akci, inspirujte se užitečnými radami.

Výlet do ZOO, koupání na přelidněné pláži, nákupy v obřích centrech – tady všude může nastat situace, že se váš potomek v lidském davu ztratí. Pokud k tomu opravdu dojde, zachovejte klidnou hlavu, panika nic neřeší.

Vyfoťte si dítě před výletem

Před tím, než se vydáte do davu, dítě si vyfoťte. Zní to možná divně, ale v chytrém telefonu budete mít naprosto aktuální foto včetně toho, co má právě na sobě. Je větší šance, že ztracené dítě podle fotky poznají návštěvníci nebo personál zařízení. Nebo mějte v peněžence alespoň portrét, který není starší než půl roku.

Zůstaň stát!

Tohle pravidlo byste měli děti naučit určitě. Měli by vědět, že pokud se ztratí, musí zůstat stát na místě a čekat, až se pro ně vrátíte. Hledání vám půjde snadno, pokud se budete jednoduše vracet cestou, kterou jste přišli. Děti ujistěte, že kdyby se náhodou ztratily, vy se pro ně vždycky vrátíte. Ať se cítí bezpečně.

Dohodněte si místo

Pokud je vaše dítě už starší a dokáže se orientovat, dohodněte si místo, kde se v případě nouze zase shledáte. Měl by to být nějaký výrazný bod, jako třeba McDonalds, vchod do konkrétního obchodu nebo budovy nebo stánek se zmrzlinou.

Nastražte uši

To platí pro rodiče i děti. Dítěti vysvětlete, že pokud se ztratí, budete ho volat jménem. Ať tedy poslouchá, odkud vás uslyší. Děti jsou zvyklé volat v krizové situaci obvykle „mami“. Naučte je, že pro případ nouze vás mají volat křestním jménem.

Telefonní číslo

Dítě by u sebe mělo mít telefonní číslo na váš mobil. Ideálně na lístečku, které má dítě v batůžku nebo kapse. Případně mu můžete napsat lihovou fixou nebo propiskou číslo na ruku. Vhodné jsou také speciální náramky, které opatříte vaším číslem.

Rady pro všechny případy

  • Dítěti vysvětlete, že nesmí propadnout panice a musí zůstat jako malý hrdina hezky v klidu. To samé platí ale i pro vás
  • Při ztrátě okamžitě informujte personál, ostrahu.
  • S dítětem můžete situaci „ztracený“ sehrát jako dobrodružnou hru.
  • Pokud nenajdete dítě do 15 minut, informujte policii.

Životní styl - další články

Doporučujeme