Zvířecí kamarádi jsou ideální volbou pro seniory. Proč nepořizovat mláďata a jakou rasu vybrat?

5. května 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Nikdo se nechce cítit sám, a to ani senioři. Právě oni mají k samotě největší sklony, protože ne vždy mají partnera, navíc ani děti či vnoučata nemají tolik času za nimi jezdit a navštěvovat je. Jsou k nim vhodní psi nebo kočky? A jaká plemena? Odpovídá web Můjchlupáč.cz.

Psí mazlíčci

Pro aktivní seniory je psí společník skvělou volbou, ale měli byste se zaměřit na volbu ideálního plemene. Velká plemena, která vyžadují hodně pohybu a drahou, nadstandardní péči, nejsou úplně ideální. Mohou dokonce seniora zranit, a proto jsou vhodná menší plemena. Třeba kavalíři jsou klidní, jemní a ve srovnání s dalšími plemeny nevyžadují tak velkou péči. Fajn je i maltézský psík, což je roztomilý a milý psík, který si se seniorem užije procházky a zároveň vyžaduje péči v psím salónu. A tam si senior může popovídat s dalšími psími milovníky.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Není úplně dobrý nápad pořizovat starším lidem štěně, které vyžaduje výchovu, hodně pozornosti, práci a výcvik. Ideální je se podívat třeba v útulku a vybrat socializovaného psíka. Váš dědeček nebo babička vám pak poděkuje, že po psíkovi nemusí uklízet loužičky na koberci.

Kočičí kámoši

Kočky jsou pro seniory ideální volbou. Především pro ty, kteří už by nezvládli chodit se psem ven. Skvělé jsou krátkosrsté kočky, které nelínají a péče o ně není náročná. Dlouhosrsté kočky sice vyžadují větší péči a pravidelné česání, ale zase je to skvělý relax a strávený čas kočky se seniorem. Kočičí krásky se stanou vítanými společníky vašich nejbližších. Ochotně jim budou ležet na klíně a hodiny se nechají hladit.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

I zde je lepší pořídit spíše dospělou kočku, než rozjívené kotě, které je sice hravé, ale divoké. A navíc se musí naučit chodit na kočičí záchod, což pro seniory může být stresující a odrazující. Dospělá kočka má ráda svůj klid a nejraději bude, když ji bude váš dědeček nebo babička hladit a chovat.

Životní styl - další články

Doporučujeme