Trpí vzácnou nemocí, denně vypije až 20 litrů vody! Muž bez lahve nevyjde z domu

5. prosince 2017·Životní styl·Redakce

youtube

Marc Wübbenhorst (35) trpí velmi vzácnou nemocí, kvůli které musí vypít přibližně dvacet litrů tekutin denně. Marc trpí neustálým pocitem žízně a bez objemné lahve s vodou se ani nehne z domu. Jaký je jeho život?

Pětatřicetiletý Němec trpí vzácným metabolickým onemocněním diabetes insipidus, v češtině se jí říká žíznivka, nebo také úplavice močová. S příběhem přišel německý deník Bild.

Žíznivka je způsobená nedostatečnou tvorbou antidiuretického hormonu (ADH), nebo necitlivostí receptorů na tento hormon v ledvinách.

S touto nemocí se Mark potýká už od narození. Když má žízeň, nezachrání ho ani sklenice vody. Jako důsledek této poruchy musí Marc neustále tekutiny vylučovat. Na záchod si tak dojde i padesátkrát denně.

V noci dovede spát maximálně dvě plynulé hodiny. Po probuzení si musí znovu dojít na toaletu a doplnit tekutiny. Bez objemné lahve ani neopustí dům. Pouhá hodina bez tekutin mu může způsobit velké komplikace. Začnou mu praskat rty, má pocit dehydratace, trpí dezorientací nebo závratěmi. Tato nemoc postihuje jednoho člověka z 25 tisíc.

I pouhá cesta do práce pro něj může mít fatální následky. Bohatě stačí, když se na silnicích vytvoří kolona, nebo když se Marc nečekaně zdrží. Jednu takovou situaci už zažil. Málem zkolaboval žízní, když měl jeho vlak zpoždění.

Nemoc se dá léčit, ale záleží na jejím typu. V jistých případech stačí podat antidiuretický hormon nebo diuretika. Dalším způsobem je právě úprava pitného režimu společně s dietou s nízkým obsahem soli.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme