Další rozkol v královské rodině? Archie a Lilibet nebudou mít královské tituly, Harry s Meghan zuří

18. září 2022·Celebrity·Redakce

Harry a Meghan. (Foto: Profimedia)

Princ Harry a vévodkyně Meghan to v očích veřejnosti nemají jednoduché. Po smrti královny Alžběty II. (†96) se vlastně vrátili zpět na scénu a i zpět do královské rodiny. Jenže změny, které čekají jejich děti, se jim moc nelíbí. Informaci přinesl web Daily Mail.

Po úmrtí královny Alžběty II. se novým britským králem stal Karel III. Princ William je nyní první následník trůnu a společně s Kate Middleton se stali princem a princeznou z Walesu. Po Williamovi je druhý jeho syn George, ale vzhledem ke královskému patentu, který v roce 1917 uzákonil král Jiří V., mají nyní právo na královské tituly také potomci Meghan a Harryho coby vnoučata vládnoucího krále.

V minulosti se ukázalo, že o to vévodové ze Sussexu nebudou stát. Ale nyní se ukazuje, že problém je jinde. Karel III. už potvrdil, že Archie a Lilibet budou princ a princezna. Britská média ale tvrdí, že Sussexové zuří, protože neuvažuje o tom, že jim udělí tituly Her Royal Highness, tedy česky Jeho / Její Královská Výsost. A důvod je prostý. Harry s Meghan nejsou pracujícími členy královské rodiny, ale i tak mají pocit, že je nový král zazdil.

View this post on Instagram

A post shared by Entertainment Tonight (@entertainmenttonight)

Prý si stěžují na to, že dcery prince Andrewa, Beatrice a Eugenie tyto tituly mají, i když nejsou pracujícími členy monarchie. „Harry a Meghan si dělají strach kvůli otázkám bezpečnosti a to, že se jejich děti stanou princem a princeznou, by jim mělo přinést i právo na určitý stupeň královské ochrany. Hodně se o tom v uplynulém týdnu mluvilo,“ uvedl pro Sun zdroj blízký rodině. „Ale rozčílilo je, že Archie a Lilibet nemohou dosáhnout titulu JHV, ale to je dohoda – mohou být princ a princezna, ale ne JHV, protože nejsou pracujícími členy královské rodiny,“ dodal zdroj.

S tím souhlasí i odborníci. Ti tvrdí, že rozdělení je kompromis, stejný příklad byl třeba u princezny Diany  (†36) či vévodkyně z Yorku Sarah Ferguson. Po rozvodech jim zůstaly čestné tituly, ale JHV mezi ně nepatřilo. „Harry a Meghan by měli být nadšení, protože princ a princezna bude ve Státech znít dobře,“ rýpl si maličko královský expert Phil Dampier a připomněl tak, že dvojice žije dlouhodobě v americkém Montecitu. „Hodně lidí si navíc myslí, že samotní Harry a Meghan by o své tituly měli přijít, takže by měli jenom přijmout ten kompromis a být vděční, protože by to pro ně a jejich děti mohlo být také mnohem horší, dodal expert pro Daily Mail.

Meghan v rozhovoru s Oprah Winfrey tvrdila, že její syn titul mít nebude, protože kdosi z královské rodiny řekl, že se narodí s “příliš tmavým odstínem pleti”. Zapomněla ale na to, že takhle to v Británii nechodí, platí tam jasná pravidla s tím, kdo titul mít může a kdo ne.

Pravidlo se vztahuje na děti a vnoučata panovníka, ale ne na pravnoučata, kromě přímého následníka trůn, kterým je princ George. Alžběta udělala výjimku pro jeho sourozence, Charlotte a Louise. I oni mohli být princem a princeznou. Ale bylo to jen proto, že se jedná o děti Williama, který je v nástupnické linii výše než Harry. To ale Meghan zřejmě už nikdo nevysvětlil. Nebo spíše to ona sama nepochopila.

Celebrity - další články

Doporučujeme