Hvězda Ulice Jitka Smutná: Přiznáním své orientace jsem pomohla hlavně maminkám. Dnes je svět barevnější

25. května 2021·Celebrity·Barbora Pisingerová

Herečka Jitka Smutná. Foto: ČTK

Herečka Jitka Smutná (69) přišla se svým coming outem zhruba před deseti lety, v poměrně pozdním věku. Leckteré fanoušky tehdy překvapila, kolegové z divadla už ale dávno věděli, že žije se ženou. Svou zkušenost nyní popsala v otevřeném rozhovoru pro Televizi Seznam. 

Herečku Jitku Smutnou znají diváci například ze seriálů Velké sedlo, Četnické humoresky, Vyprávěj, Cesty domů, Vinaři nebo legendární Ulice. Mimo to má na kontě řadu filmů i divadelních rolí. Stálice českých obrazovek ale před deseti lety překvapila fanoušky, když přiznala, že ji kromě mužů přitahují také ženy.

“Víte, přijít v pozdním věku na to, že můžete milovat nejen muže, ale i ženy, a že je to pro vás momentálně nejsilnější pocit, který poznáváte, přijít s tím v pozdním věku je těžký a nikomu to nedoporučuju zkoušet jen tak. Musí k tomu mít opravdu velké důvody,” popsala v rozhovoru.

Zároveň ale dodává, že to člověku velmi prospěje. “Ale pro jeho vnitřní svět to určitě nebude rozvratné. Naopak, pomůže mu to. Pomůže mu to zvednut hlavu a stát se sám sebou. A lidi, kteří mají opravdu rádi, to nakonec skousnou. Jenom se na ně nesmí úplně tlačit,” nechala se slyšet.

Ona sama měla na své okolí podle svých slov štěstí. “Já jsem měla okolo sebe báječný rodinný příslušníky, ať už svýho muže, se kterým jsme pořád přátelé, nebo svoje děti, které jsem vychovala v toleranci, a jako takové se potom ukázaly v tom okamžiku,” vzpomíná.

Smutná přiznává, že jí po přiznání psali různí lidé, kterým její otevřenost pomohla. Důležitou skupinou přitom nebyli samotní queer lidé, ale jejich maminky. Právě ty ji totiž často měly rády jako herečku, a když potom jejich dcery přišly s tím, že mají rády ženy, pomohla jim Jitka Smutná uvědomit si, že to vlastně není tak strašné, že ji mají stále rády jako herečku a že není důvod situaci svým dětem dělat ještě složitější.

V mládí jsem nikdy o homosexualitě neslyšela

Podle herečky se s tím nedá zacházet lehkovážně, a určitě není tou správnou cestou vyvíjet na rodinné příslušníky silný nátlak. “Ale žijeme v jednadvacátém století, díky bohu. Dneska je svět barevnější, než byl. My a moji rodiče jsme spoustu věcí tajili, nikdy jsme nemluvili o homosexualitě, nikdy jsem ta slova ve svém dětství nebo mládí neslyšela, ale tentokrát se svět změnil. Už to není ‘Na toho se nebudu dívat, protože je gay.’ Naopak, víme, kolik gayů má v obě půvab a krásu, kterou heterosexuálové nemají. Prostě svět se proměnil a je to dobře,” myslí si.

Zároveň ale dodala, že by všem queer lidem přála ještě větší toleranci. Starosti jí dělá například situace v Polsku nebo méně rozvinutých zemích, kde je homosexualita stále ještě otázkou života a smrti.

V České republice ale Smutná naštěstí větší potíže nezažila. “Divadlo je taková objímající náruč. Já jsem dlouho žila v nějakém vztahu, spousta kolegů to věděla, a přitom to do bulváru ani nikam jinam neprosáklo. V podstatě to nedělalo žádný problém. Velmi mě to potěšilo. Nikdy jsem v divadle nezažila hloupé otázky, a pokud je někdo měl, tak se neptal mě,” uvedla.

Celebrity - další články

Doporučujeme