Poslední měsíc se Jirka duševně pročistil, chutnala mu čistá voda, zavzpomínal pro Frekvenci 1 Pavel Pásek

6. března 2019·Celebrity·Barbora Pisingerová

FOTO: CNC

V úterý 5. března proběhlo poslední rozloučení s oblíbeným hercem, dabérem a filmovým producentem Jiřím Pomeje (†54). U té příležitosti poskytl Frekvenci 1 exkluzivní rozhovor jeho blízký kamarád podnikatel a filmový producent Pavel Pásek (51). "Byl neskutečně v pohodě," popsal Pásek Pomejeho poslední chvíle. Podle lékařů přitom jeho nemoc musela být velmi bolestivou záležitostí.

Podle Páska proběhlo poslední rozloučení s velkou osobností české filmové i rozhlasové scény v režii rodiny. Ačkoli si byli velice blízcí a zejména v posledních měsících se o něj v nemoci hodně staral, na pohřbu Pásek nepromluvil a po oficiálním ceremoniálu ani nic zvláštního neplánoval.

“Zapili jsme to minulý týden,” prozradil producent a dodal, že je to během pouhých sedmi měsíců již třetí úmrtí jeho blízkého kamaráda, a proto to snáší poněkud špatně. “Abych pravdu řekl, já budu rád, až to bude za mnou,”promluvil upřímně.

Poslední setkání

S Jiřím se Pásek naposledy viděl pouhých 48 hodin před jeho smrtí. Tehdy však nic nenasvědčovalo tomu, že by mělo jít o setkání poslední. “Řešili jsme věci, které řeší normální chlápci, kteří se u toho smějí a těší se, až se zase uvidí a pokecají si,” popsal Pásek.

“Byl po nějakém zákroku. Stěžoval si na tu bolest, ale bral to chlapsky. Byl v takovém polosedu, tak, aby mu to bylo příjemné a tvářil se docela spokojeně. Říkal, jaké je pěkné počasí a jak se těší zase ven na procházku,” vzpomíná producent.

Pak ale nastal obrat a hercův stav se strmě zhoršil. Co se stalo Pásek prý neví a ani po tom nepátrá. Svého kamaráda si tak ve vzpomínkách uchová ještě při síle a v dobrém rozmaru. “Musím říct, že poslední měsíc se jeho mentální stav neskutečně, ale neskutečně zlepšoval,” prozradil Pásek.

Silnou bolest nedával najevo

Pomeje měl prý ještě krátce před smrtí spoustu životní energie. “Ten poslední měsíc říkal, že se cítí úplně skvěle, že se duševně pročistil, že mu chutná čistá voda, že se mu líbí, jak může z okna koukat na stromy,” uvedl podnikatel.

Silné bolesti prý pacient zvládal velmi statečně. “Byl v neskutečné pohodě. Předpokládám, že fyzicky trpěl, lékaři tvrdili, že ta nemoc a to, s čím se potýkal, musí být neskutečně bolestivá záležitost,” popsal obdivně Pomejeho kamarád.

Navzdory tomu, že Jiří bojoval ze všech sil, nemoc však bohužel 26. února vyhrála. “Bylo to pro mě hodně nepříjemné. Věděli jsme už měsíce ten výsledek resumé lékařů, od konce listopadu, kdy řekli, že je to neléčitelné a že je to věc týdnů, takže jsme na to byli připravení, ta rodina a blízcí. Samozřejmě ten odchod každého zaskočí,” popsal Pásek následný šok ze ztráty přítele.

Ještě horší, než přijít tímto způsobem o kamaráda, ale bylo poslouchat následně kritické poznámky o jeho životě ze všech možných stran. “V těchto okamžicích jakákoli kritika kohokoliv z jeho okolí není naprosto na místě a myslím, že je to zbytečné,” myslí si Pásek.

20 let přátelství

Přátelství Jiřího Pomeje a Pavla Páska trvalo bezmála dvacet let. “My jsme se seznámili někdy v roce 2000. Když Jirka natáčel Z pekla štěstí 2, tak nás seznámil náš společný ekonom Zdeněk Pavlík,” prozradil Pásek, kterého Pomeje přivedl na producentskou dráhu.

“Vidím to jak dneska. Jirka s ním přijel do Poličky, kde jsem tenkrát byl, šli jsme do hospody a krutě jsme se ožrali, a samozřejmě, tak jak to Jirka měl ve zvyku, předestíral mi tam geniální výsledek, jaký bude mít ten film a já jsem jenom seděl a tiše jsem zíral na toho giganta a říkal jsem, jak je tohle možný, v té době už jsem podnikal a říkal jsem, asi něco dělám špatně, když slyším, jak tenhle člověk mi vykládá, jak všechny benzínky v republice budou mít jejich pexesa a plyšové dráčky a celý národ si bude zpívat tu jejich písničku. Takže to bylo pro mě setkání, z kterého jsem byl naprosto fascinovaný,” vzpomínal pohnutý Pásek.

Za dobu společného kamarádství toho spolu dva muži hodně zažili. Spojovaly je údajně společné zájmy a vždy si toho měli hodně co říct. Neváhali si vzájemně poradit, občas prý došlo i na zvýšený hlas. Výjimkou byly jen ženy. “Jiří byl profesionální milovník. Tam žádná rada neplatila. Dávat mu nějaké rady co se týče žen bylo marné a zbytečné,” popsal rezolutně Jiřího kamarád.

Jiří na Frekvenci 1

Pásek měl možnost sledoval Pomejeho vzlety i pády a samozřejmě také jeho inspirativní kariérní růst. V rozhovoru zavzpomínal i na období z let 2010 až 2012, kdy Jiří Pomeje pracoval na Frekvenci 1.

“Když porovnáte jeho začátky speakera, ač to byl herec, tak to bylo takové rozpačité a bylo neskutečné sledovat ten růst. Jak rostl, jak na sebe nabaloval fanoušky, kdy ten jeho pořad byl opravdu až ortodoxně fanouškovský, jemu tam ty lidi neustále volali, bombardovali ho, co je potřeba. A já si pamatuji, jak tenkrát chtěl zmobilizovat všechny kamioňáky, aby najeli k vám před rádio, a marně jsem mu vysvětloval, že to rádio je v takové malé uličce, kam sotva vjede džíp, ale on to viděl jasně, říkal ‘Hele, svolám všechny kamioňáky najednou před rádio, aby mě podpořili’. Tohle byl náš Jiříček,” vyprávěl se smíchem.

Celý rozhovor si můžete poslechnout tady>>

Celebrity - další články

Doporučujeme