Princezna Diana by dnes oslavila 60. narozeniny! Jaká byla a za co se styděla?

1. července 2021·Celebrity·Barbora Turková

Princezna Diana. (Foto: Shutterstock)

Módní ikona. Filantropka. Milovaná matka. Nejfotografovanější žena světa. To všechno byla Lady Diana Spencer, se kterou se ale život nemazlil. Život v britské královské rodině jí štěstí nepřinesl, i přesto do posledního dechu pomáhala ostatním. Diana by dnes oslavila 60. narozeniny.

Kdyby princezna Diana žila, byla by pětinásobnou babičkou a zřejmě by dál pomáhala těm, jejichž hlas nemá takovou sílu jako její. I přesto, že se na veřejnosti styděla mluvit a přezdívalo se jí Shy Di, tedy Plachá Di. U Kensingtonského paláce bude dnes odhalena socha, kterou nechali vyrobit její synové. Vztahy mezi nimi jsou velmi napjaté, ale jejich nejbližší mají plán, jak je usmířit. To by si totiž jejich milovaná matka přála nejvíce.

View this post on Instagram

A post shared by The Cambridge Family 🌻 (@kensingtonroyalss)

Narodila se do aristokratické rodiny a její dětství bylo šťastné, dokud od nich neodešla matka. S manželem to měli prý hodně divoké, docházelo k domácímu násilí a děti byly nakonec svěřeny do péče otce. Své budoucí švagry poznala už jako malá: hrála si totiž s Charlesovými bratry a Alžběta II. je dokonce kmotrou jejího bratra Charlese. Diana byla sportovně a umělecky založená, ale vzdělání jí moc neříkalo. Pracovala dokonce i jako chůva či učitelka v mateřské školce.

V šestnácti ji její starší sestra Sarah seznámila s princem Charlesem. I když byl o 13 let starší a s mladou dívkou neměl nic moc společného, rodině se Diana zdála perfektní. Ani jeden si ale nebyl jistý, zda jsou na manželství připraveni, to ale nikoho moc nezajímalo. 29. července 1981 se konala velkolepá svatba. Manželství podle některých zdrojů prý nebylo šťastné, Diana se každopádně našla ve výchově synů Williama a Harryho.

View this post on Instagram

A post shared by British Vogue (@britishvogue)

Věnovala se jim více, než bylo v královské rodině do té doby zvykem. I oni sami na ni dnes vzpomínají jako na milovanou matku, která tu pro ně vždy byla. Diana se ale nestarala jen o ně, vždycky se naplno věnovala charitě. Zaměřovala se na nebezpečné nášlapné miny a ukázala světu, že není potřeba bát se lidí nakažených HIV. Ve skutečnosti byla osamělá, bojovala s depresemi a v minulosti i s bulimií. Za nemoc se ale styděla.

Tři roky poté, co oznámila, že s Charlesem žijí odděleně, promluvila v BBC o princových záletech, ve kterých měla hrát hlavní roli Camilla Parker. Nyní se ale ukázalo, že novinář Martin Bashir použil falešné dokumenty, aby si získal Dianinu důvěru. Za jeho chování se televize omluvila. Její poslední láskou byl egyptský obchodník a filmový producent Dodi Al-Fayed.

Společně s ním byla 31. srpna 1997 v Paříži v autě, když je pronásledovali fotografové. Ten den se svět na chvíli zastavil, když ho obletěla zpráva, že princezna Diana zemřela. Její pohřeb sledovaly v televizi desítky milionů lidí. Diana ale v jejich srdcích nikdy nezemřela a její odkaz žije dodnes.

Celebrity - další články

Doporučujeme