Jane adoptovala border kolii. Po devíti měsících zjistila, že je Dave od narození slepý

23. září 2021·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Jane Downs (69) z Cambridge adoptovala v únoru loňského roku sedmiletého samce border kolie jménem Dave. Z počátku na psovi nebylo nic divného. Pejsek byl veselý, přítulný, jen výjimečně do nečeho vrazil. Až později veterinář odhalil, že je od narození naprosto slepý. O příběhu informoval server Mirror.

Když Jane pejska adoptovala, tak o jeho slepotě neměla tušení. Dave se po domě pohyboval zkušeně a dokonce bez problému naskakoval do kufru auta. Občas do něčeho vrazil, ale to jsem přičítala tomu, že je to ovčácký pes, který je zvyklý spíše na prostorné stodoly než na rodinný dům,” řekla Downs pro Mirror. Při první kontrole si ani ničeho nevšiml veterinář, který psa prohlížel.

O tom, že něco není v pořádku začala majitelka Dave uvažovat až potom, co s ním vyrazila do obchodu se zvířecími potřebami. Tam pejsek neviděl několik schodů a skutálel se dolů. Naštěstí se mu nic nestalo, ale Jane to nedalo a rozhodla se navštívit zvířecího oftalmologa. Ten zjistil, že Dave nemá vyvinuté sítnice a je od narození slepý.

Je tak velice obdivuhodné, jak se pejsek životu bez zraku přizpůsobil. Viděl jsem už spoustu psů a všichni narážejí do věcí. To Dave vůbec nedělá. V současnosti je lékařskou záhadou,” uvedl veterinář David Williams pro server potom, co pejsek překonal bez problémů překážkovou dráhu.

Čtyřnohý chlupáč si i přesto naplno užívá psího života a slepota pro něj není překážkou. “Vždy zamíří přímo k misce se žrádlem. Honí se za psy, i když je vůbec nevidí,” uvedla Downs. Nově mu podle Mirror dělá společnost dva roky starý samec border kolie Sammy. Jediným problémem je pro Daveho moře, kterého se bojí jako čert kříže. “Ale netušíme, jestli je to kvůli jeho slepotě nebo nějakému traumatickému zážitku, když byl ještě štěně,” dodala majitelka.

Koktejl - další články

Doporučujeme