Nejstaršímu muži planety bude v srpnu 113 let. Hodně lásky a málo zloby, je podle něj lék na dlouhý život

6. července 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Nejstarším mužem planety, který je zapsán v Guinnessově knize rekordů se minulý týden stal Emilio Flores Márquez z Portorika. Ten oslaví 8. srpna 113. narozeniny.

Emilio Flores Márquez se narodil jako druhý z jedenácti dětí a jako první syn v rodině pěstitele cukrové třtiny. Jako dítě měl na starosti domácí práce a péči o mladší sourozence. Podle stanice CNN pomáhal od dětství otci zavlažovat pole a nakládat úrodu. „Dělal jsme všechno. Pracoval jsem i se staral o sourozence,“ uvedl muž, který sice už skoro neslyší, ale jinak je zdraví.

Po otci pak převzal farmu i starost o rodinu. Sedmdesát pět let byl ženatý s Androu Pérez, která zemřela v roce 2010. Měli spolu čtyři děti a Márquez má pět vnuků a pět pravnuků. Na světě jsou už ale jen dvě jeho děti, se kterými žije v portorickém Riu Piedrsasu. Když mu bylo 101, voperovali mu lékaři kardiostimulátor.

Stále má sílu a cítí se zdráv. Svému okolí je znám jako Don Millo. A jaký je podle něj recept na šťastný život? „Množství lásky a vyhýbáním se zloby,“ říká.

Muž převzal rekord nejstaršího muže planety v Guinnessově knize po Rumunovi Dumitruovi Comanescuovi. Ten zemřel loni v červnu měsíc poté, co byl do knihy zapsán. Tehdy mu bylo 111 let a 219 dní. Márquez se narodil o tři měsíce dřív než Comanescu a úřad zapisující rekordy do Guinnessovy knihy až po Rumunově smrti oznámil, že obdržel důkaz týkající se věku Márqueze.

Márquez ale není nejstarší člověkem. Tím je 118letá Japonska Kane Takan, která žije v pečovatelském domě ve Fukoce. Nejvíc let se dožila Francouzska Jeanne Louise Calmentová, která zemřela roku 1997, když jí bylo 122 let.

Koktejl - další články

Doporučujeme